Online schatting

Nieuwbouw doet het opvallend goed

De vastgoedmartk is het voorbije jaar op vele vlakken veranderd. Waar dit voorjaar de verkoop van nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen nog vertraagde, zit dit nieuwbouwsegment momenteel opnieuw stevig in de lift. Begin dit jaar ondervonden de potentiële kopers vooral een stevige prijsstijging van dit type vastgoed. Reden daarvoor: de forse stijging van de bouwmaterialen die doorgerekend werden. Dat deed velen aarzelen om te kiezen voor nieuwbouw. Intussen lijkt het erop dat de meeste mensen deze prijsstijging verteerd hebben en dat ze vooral kijken naar de voordelen die zou een nieuwbouwwoning en nieuwbouwappartement bieden.

Enerzijds is er natuurlijk de energiezuiningheid. Voor deze nieuwe woonentiteiten moet een E-peil van 30 of lager behaald worden.  Dit levert niet alleen een zeer lage energiefactuur op maar ook een fiscaal voordeel. Je betaalt immers gedurende 5 jaar slechts 50% van je onroerende voorheffing indien je een E-peil van 30 (vergunning '21) of E-peil 20 (vergunning '22) behaalt.

Maar bovendien is voor veel van deze nieuwbouwprojecten het gunstige BTW-tarief van 6% van toepassing. Dit betekent dat je slechts 6% btw betaalt op je aankoopsom of op de constructiewaarde ervan in plaats van de gebruikelijke 21%. Een maatregel die van toepassing is indien de bouwheer of projectontwikkelaar een oud gebouw sloopte voorafgaand aan de nieuwbouwwoning van max 200 m². En indien je als koper geen andere eigendommen bezit en er ook zelf gaat wonen. Dit is een tijdelijke maatregel van de Vlaamse Overheid, momenteel verlengd en dus geldig tem 31 december van 2023. 

Vooral jonge kopers zien in de keuze voor een nieuwbouwwoning dus de ideale manier om energiezuinig en futurproof te wonen, zonder dat ze daarvoor 21% btw moeten neertellen.

Voor de oudere doelgroep zijn het dan weer de energiezuinige nieuwbouwappartementen die het goed doen. Ook zij kiezen in eerste instantie voor energiezuinigheid maar ook voor hen kan het 6% btw-tarief van toepassing zijn, indien ze hun huidige woning verkopen.

Naast energiezuinigheid is nieuwbouw ook de juiste keuze indien je als koper niet wil vasthangen aan de nieuwe renovatieplicht of aan het asbestattest (zie eerdere nieuwsberichten op onze website hierover)

Wil je ons nieuwbouwaanbod ontdekken? Klik dan hier : https://www.goemanvastgoed.be/nieuwbouw

 
 
facebook chat