Online schatting

Renovatieplicht vanaf 2023 voor woningen met slechtste EPC-scores

Een verwittigd man/vrouw is er twee waard. Wist je al dat onze regering een renovatieplicht zal opleggen voor wie een woning koopt vanaf 1 jan 2023. Of je al dan niet moet voldoen aan deze verplichting hangt samen met de EPC-score van je woning.

Wie een woning te koop of te huur wil stellen, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Daarop staat een label: A+, A, B, C, D, E en F. Het label A+ betekent dat je een heel energiezuinige woning hebt, het label F betekent energieverslindend. Naast het label toont het EPC dus ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).Wat heeft de Vlaamse regering beslist?

Een van de beslissingen in het klimaatakkoord is de renovatieplicht voor kopers van huizen die niet energie-vriendelijk zijn. Vanaf 2023 zullen zij binnen de vijf jaar moeten zorgen dat ze renovaties doen om hun huis zuiniger te maken. De Vlaamse overheid is zich ervan bewust dat deze renovatie duur kan oplopen, en maakt er premies voor vrij: om woningen van energie-niveau E naar energie-niveau D te brengen zal de regering renteloze leningen van 20.000 euro ter beschikking stellen. 

Voor mensen die naar een hogere EPC-waarde, zoals C, B of A, willen gaan, voorziet de overheid leningen met een negatieve rente. Dit betekent dat je dus eigenlijk geld krijgt van de overheid om je renovatieproject te financieren. Ook voor sommige verhuurders zullen er strengere normen komen.

Graag meer details hierover? Contacteer ons gerust en wij adviseren wat het best is voor uw eigendom.

 

Bron : VRTnws.be

 
 
facebook chat