Online schatting

Notariskosten zullen dalen

De notariskosten zullen fors verminderen. Het gevolg van de hervorming van het notariaat die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) klaar heeft. “Het was te duur. Die tarieven waren scheef gegroeid”, zegt de minister. Al hangt het er zo’n beetje van af wat je precies koopt.

Wie straks een woning koopt tussen de 150.000 tot 300.000 euro, zal gemiddeld duizend euro minder aan zijn of haar notaris moeten betalen. Voor een doorsnee woning betaal je straks 25 procent minder notariskosten. Of in absolute cijfers: voor een woning van 232.500 euro – de mediaan in België – betaal je 1.102,31 euro minder. Op een totale kost van al snel 4.000 euro aan notariskosten. Hoe duurder de woning, hoe lager de korting. Voor een huis van pakweg 500.000 euro, gaat het bijvoorbeeld om 9 procent. Maar in totaal zou 98 procent van de woningaankopen er beter van af zijn, berekende het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Enkel voor de duurste woningen, die van boven 800.000 euro, gaan de notariskosten omhoog.

Het is de eerste keer in zeventig jaar dat de wetgeving voor het notariaat aangepast wordt. En dat was broodnodig, vindt Van Quickenborne. “De realiteit is dat de tarieven scheef waren gegroeid”, zegt hij. “Ze waren te duur geworden en de excessen moeten eruit.”

Concreet legt hij de administratieve kosten voor een aankoopakte vast op 750 euro, voor een kredietakte mogen notarissen nog 550 euro aanrekenen. Vroeger liepen die samen snel op tot 2.000 euro. Ook de erelonen moeten naar beneden, toch als het om de enige eigendom van een gezin gaat.

Arnout Gyssels – Het Nieuwsblad 23/02/22

 
 
facebook chat